Mahjong on erittäin klassinen ja tunnettu lautapeli itsessään ja monelle mahjong-lautapelit ovat tuttuja nettipelien muodossa, vaikka perinteisiä lautapeliversioitakin löytyy. Mahjong syntyi alun perin Aasiassa Kiinan alueella, josta lähti vuonna 1920-luvun mahjong buumi. Nykypäivään mennessä pelistä on ehditty kehitellä useita eri versioita, jotka tuovat vaihtelua perinteiseen mahjong-peliin. Tässä artikkelissa käydäänkin läpi mahjongin eri versiot, joita voi pelata sekä nettipelien muodossa tai fyysisenä lautapelinä.
Kaikilla pelivariaatioilla on jotain yhteistä
Vaikka mahjong-lautapelien säännöillä on eroja, on peliversioissa myös paljon samaa. Ensinnäkin kaikkia mahjong-pelejä pelataan samanlaisilla pelivälineillä eli kuvilla varustetuilla tiilillä. Perusideana on aina se, että jokaisella pelaajalla on pelin alussa tietty määrä tiiliä ja vuoronsa alussa jokainen nostaa uuden tiilin. Mikäli nostettu tiili ei tee jo kädessä olevista tiileistä voittokättä, pitää pelaajan heittää yksi tiili pois. Muiden pelaajien poisheitettyjä tiiliä voi halutessaan myös nostaa, mutta ne on pelattava heti.
Voittokädet ovat eri peliversioissa erilaisia, mutta yleensä 14 tiilin voittokädessä on viisi mahdollista yhdistelmää; neljä kolmen samanlaisen tiilin settiä tai kolme samanväristä tiiliä ja viidentenä tiilipari. Mitä erikoisempia yhdistelmiä voittokädessä on, sitä arvokkaampi se on.
Perinteinen mahjong ei petä koskaan
Jos haluaa mennä takaisin mahjong-lautapelien juurille, on perinteinen mahjong varma valinta. Tämä mahjongin versio on siis peräisin Kiinasta, ja sillä on hyvin pitkä historia.
Perinteisessä mahjongissa ei ole mukana kovin montaa erikoiskättä, mikä tekee peliversiosta hieman tylsän, mikäli tykkää monipuolisista peleistä. Toisaalta perinteinen mahjong-lautapeli on helppo oppia, vaikka olisi ihan aloittelija. Vaikka pelin voittaja ratkeaisikin, lasketaan perinteisessä mahjongissa pisteet myös muille pelaajille.
Hong Kong –mahjong
Hong Kong –mahjongissa pisteet lasketaan pelin lopussa kertoimina, joten tässä peliversiossa pisteitä on mahdollista saada enemmän kuin perinteisessä mahjongissa. Tämä tekee Hong Kong –peliversiosta paljon jännittävämmän, sillä pelin lopussa on vaikea ennustaa, kuka tulee saamaan eniten pisteitä. Vanhemmassa Hong Kong –mahjongissa ei ole mukana kovin monia erilaisia voittokäsiä, mutta uudempaan versioon on lisätty erikoisuuksia, jotka tuovat vaihtelua peliin.
Lautapelit ja klassinen japanilainen mahjong
Mahjong ei ole lautapelinä ollut suosittu vain Kiinassa, vaan peliä on pelattu ahkerasti myös Japanissa. Japanilaisessa mahjongissa pisteet lasketaan käden yhdistelmistä, kuten perinteisessä mahjongissa ja lisäksi pelaajat saavat tuplauksia hienoista voittokäsien yhdistelmistä, joita tässä peliversiossa on varsin paljon. Japanilainen mahjong on myös japanilaisittain tyylikkäämpi peliversio kuin muut mahjong-pelit.
Riichi eli nykyaikainen mahjong
Riichi on nykyään suosituin mahjong-lautapeli, joka on noussut suosioon erityisesti animekulttuurin mukana, sillä Japani-harrastus on länsimaissa nykypäivänä hyvin suosittu. Kun vanhemmat mahjongin ystävät pelaavat todennäköisemmin perinteisiä mahjong-pelejä, niin nuoremmat pelaavat yleensä riichiä. Riichi-mahjongissa on mukana monia erikoisuuksia ja yllättäviä ominaisuuksia, kuten suljettuja käsiä, joita ei pysty näkemään. Muutenkin tähän mahjong-peliversioon pystyy lisäämään ominaisuuksia, sillä peli on joustavampi kuin muut mahjong-pelit.
NMJL-mahjong
NMJL-mahjong ei oikeastaan ole varsinaisesti mahjong-peli ollenkaan, vaikka peliä pelataankin samoilla välineillä kuin muita mahjong-pelejä. Se on suosittu erityisesti USA:ssa vanhempien ihmisten keskuudessa ja pelissä voittokädet katsotaan kortista, joka vaihtuu joka vuosi.
Mahjong-nettipelit
Perinteisten lautapelien lisäksi mahjongista on myös nettipelejä, jotka muistuttavat monella tapaa muistipeliä. Yleensä näissä nettipeleissä pelaaja nostaa tiiliä pelipöydältä, joiden alta paljastuu uusia tiiliä. Tiileistä on muodostettava pareja, jolloin tiilet heitetään pois pelipöydältä.
Yhteenveto
Mahjong ei siis ole vain yksi lautapeli, vaan pelistä on nykyään olemassa useita versioita, joita voi pelata joko nettipelinä tai ihan fyysisellä pelipöydällä.