Ota mahjong säännöt haltuun

Mahjong peli on perinteitä täynnä oleva kiinalainen lautapeli, joka on helppo oppia mutta vaikea taitaa. Jos olet aloitteleva pelaaja, joudut luonnollisesti aloittamaan aivan perusteista, jotta pääset peliin mukaan. Kun mukana on muita pelaajia, pelaaminen on huomattavasti mukavampaa silloin, kun kaikilla pelaajilla on perusasiat kunnossa.

Tässä artikkelissa pyrimme käymään läpi sitä, miten peliä pelataan sääntöjen mukaisesti. Koska pelistä on tehty useita erilaisia versioita, keskitymme tässä jutussa vain kiinalaiseen versioon. Tämä valinta on siinä mielessä perusteltua, että siitä on kaikki muut versiot sitten polveutuneet. Luettuasi tämän artikkelin sinulla pitäisi olla hyvä kuva siitä, miten peliä pelataan myös erilaisten versioiden osalta.

Mahjong vinkit

Mahjongista on useita erilaisia versioita

Koska pelillä on jo pitkä historia, siitä on tehty useita erilaisia versioita, joissa säännöt saattavat vaihdella paljonkin. Lisäksi jokaisen version sisällä saattaa olla eri sääntöjen vaihteluja aina sen mukaan, kenen kanssa sitä pelaa. Tämän takia jokaisen pelin alussa on hyvä käydä läpi se, minkälaisilla säännöillä peliä pelataan.

Yleisimpiä mahjongin versioita ovat tietysti kiinalainen, sillä onhan peli sieltä alun perin kotoisin. Sen lisäksi suosittuja muotoja ovat amerikkalainen ja japanilainen mahjong. Kaikissa näissä on omat painotuksensa sekä hyvät ja huonot puolensa. On tärkeää huomata, ettei yksi versio ole välttämättä suoranaisesti toista parempi.

Pelaajaan lopullinen pelikokemus riippuu hyvin paljon myös siitä, minkälainen pelityyli pelaajalla on. Toisen saattavat tykätä hieman suoraviivaisemmasta versiosta, kun taas toiset haluavat strategisesti syvällisemmän pelikokemuksen. Myös pelaamisen ajankohta saattaa vaikuttaa paljon siihen, minkälaista peliä haluaa pelata. Esimerkiksi viikonlopun vietossa voi olla paikallaan hieman rennommat säännöt kuin silloin, kun haluaa tosissaan keskittyä pelaamiseen.

Mahjong pelitarvikkeet

Jotta mahjongia voi ylipäätään pelata, tarvitaan tietysti kaikki pelin perustarvikkeet. Tärkeimmät osat pelissä on pelinappulat, joista käytetään nimitystä tiili. Mahjong peliin kuuluu yhteensä 154 tai 158 tiiltä, mikäli pelataan kiinalaista versioita pelistä. Nykyään on kehitetty yhteinen standardi, jossa pelissä käytettävien pelinappuloiden määräksi on määritelty 144 tiiltä.

Tiilet jakaantuvat vielä erilaisiin kategorioihin, joita on yhteensä 3 kappaletta. Suurin osa pelinappuloista kuuluu numerotiileihin, joita on yhteensä 108 kappaletta. Sen jälkeen yleisin kategoria on arvotiilet, joita pelinappuloiden seasta löytyy yhteensä 28. Loput ovat bonustiiliä, joita on 8 kappaletta.

Pelaamista varten tarvitaan tietysti vielä kaksi tavallista kuusikulmaista noppaa. Mikäli hankit mahjong pelisetin kaupasta, siihen kuuluu yleensä myös eri tuulen suunnille omat merkit sekä erilaisia arpomiseen liittyviä tarvikkeita. Pistelaskua varten on hyvä olla joko paperia ja kynä tai sitä varten tehtyjä dominonappuloita muistuttavia pelinappuloita.

Miten peli aloitetaan?

Mahjong on alun perin suunniteltu neljälle pelaajalle, joten kyseessä on monille lautapeleille tyypillinen moninpeli. Peliä on kuitenkin mahdollista pelata myös yksinpelinä tai vaikkapa kolmestaan, sillä pelistä on tehty niin paljon erilaisia variaatioita, että mahdollisuuksia riittää varsin mukavasti erilaisiin tilanteisiin.

Pelin alussa kaikille pelaajille jaetaan 34 pelimerkkiä, jotka asetellaan pelaajan eteenpäin kuvapuoli alaspäin. Näistä rakennetaan neliön muotoinen kuvio, jossa tiilet on aseteltu asianmukaisesti. Tämän jälkeen jakaja heittää noppaa, jonka mukaan määritellään se, mistä kohdin kuvio jaetaan kahtia. Lopulta pelaajilla on kädessä 13 tiiltä, joiden avulla ensimmäinen varsinainen pelikierros pelataan.

Mahjong pelin tavoite on luoda mahdollisimman hyvä käsi

Kaikki pelaajat pyrkivät luomaan mahjongissa mahdollisimman vahvan käden ja mielellään vieläpä mahdollisimman nopeasti. Voittokäteen osallistuvat kaikki kädessä olevat 14 tiiltä, jotka pelaajalla on sillä hetkellä kädessä. Näistä pelimerkeistä luodaan paras mahdollinen kombinaatio, jotta pelaajan käden pistemäärä on mahdollisimman korkea.

Yhden kierroksen voittaa siis aina se pelaaja, jolla on paras mahdollinen käsi. On kuitenkin huomattava, että mahjongissa pelataan useita eriä. Pelin lopullinen voittaja on pelaaja, joka on pystynyt keräämään suurimman pistesaaliin koko pelin aikana. Näin yksi heikompi kierros ei vielä tarkoita sitä, että on menettänyt koko pelin.

Pelin nimi mahjong on pelissä käsi, joka koostuu neljästä sarjasta ja yhdestä parista. Sarjoja on erilaisia ja ne koostuvat tietyistä pelimerkeistä, jotka on määritelty säännöissä. Esimerkiksi Chi-sarja on sellainen, jossa on numeroarvoltaan neljä peräkkäistä numeroa. Se siis vastaa tavallisen pokerin suoraa eroten vain siinä, että pokerissa suoraan vaaditaan viisi korttia. Pari on taas tietysti kaksi samaa pelimerkkiä.

Miten pisteet lasketaan mahjongissa?

Kun joku pelaajista saa mahjongin, hänen kätensä pisteet lasketaan. Erilaisilla sarjoilla ja pareilla on pistearvo, joka sitten lisätään käden arvoon yksitellen. Sarjojen ja parien väliset erot saattavat olla suuria, sillä pisteitä annetaan esimerkiksi tavallisesta Chi-parista yksi piste, kun taas maksimissaan yhdistelmistä voi saada jopa 88 pistettä.

Mahjongissa on yhteensä 12 eri pisteluokkaa, joihin kaikki parit ja sarjat kuuluvat. Alhaisin pisteluokka antaa vain yhden pisteen, toinen pisteluokka 2 pistettä ja viides luokka jo 8 pistettä. Tämän takia pelissä voi yrittää taktikoida sen mukaan, kuinka korkeisiin pisteluokkiin haluaa tähdätä. Korkeimpien luokkien sarjoja on tietysti vaikeampi saada, mutta ne antavat myös pisteitä huomattavasti enemmän kuin alimpien pisteluokkien sarjat.

Mahjong pelin kesto

Kiinalaisessa mahjongissa pelataan yhteensä neljä kierrosta ja yksi kierros taas koostuu neljästä erästä. Tällöin yhden pelin aikana pelataan jopa 16 erää, minkä jälkeen voittaja on selvinnyt. Keskimäärin yksi mahjong peli kestää noin 2 tuntia, joten kyseessä on kohtalaisen pitkä peli moneen muuhun verrattuna.

Toki yksinkertaisemmissa versioissa pelin kesto on huomattavasti lyhyempi. Esimerkiksi mahjong pasianssissa yksi peli kestää noin 10–20 minuuttia, joten kyseessä on paljon nopeatempoisempi peli. Tämä johtuu varmasti siitä, että pasianssi mahjong on yksinpeli, jolloin yksittäinen pelikierros kestää huomattavasti vähemmän aikaa.

Mahjong tuulet – mitä niillä tarkoitetaan?

Alkuperäisessä kiinalaisessa versiossa puhutaan paljon tuulista, mutta mitä ihmettä niillä itse asiassa tarkoitetaan. Mahjongissa on 4 eri tuulen suuntaa, jotka ovat pohjoinen, etelä, länsi ja itä. Näiden tuulien avulla määritellään se, millä tavoin pelivuorot määräytyvät kierroksella.

Kun uusi mahjong peli aloitetaan, tuulet arvotaan kaikkien pelaajien kesken. Pelin jakajana aloittaa se pelaaja, joka saa arvonnassa itätuulen. Tällainen jakajan arvontaan perustuva käytäntö on käytössä myös monissa korttipeleissä. Eri tuulen suunnilla on vaikutusta erityisesti siihen, miten pisteitä jaetaan pelissä.

Vinkkejä aloittelijoille

Hyvä tapa aloittaa mahjongiin tutustuminen on pelata sen yksinkertaisinta muotoa eli mahjong pasianssia. Sitä voi pelata myös yksinpelinä, jolloin pelaamista varten ei tarvitse kerätä isompaa kaveriporukkaa. Peliä voi myös pelata mobiililaitteilla, sillä kyseessä on hyvin kevyt peli, joka toimii lähes kaikissa nykyaikaisissa mobiililaitteissa.

Mahjong pasianssi on hyvä tapa opetella pelissä käytettyjä symboleita, sillä ne saattavat olla aloittelijalle muutoin vaikeita muistaa ulkoa. Monet niistä näyttävät hyvin samanlaisilta, joten symbolien opetteluun on hyvä käyttää hieman aikaa. Näin voit keskittyä paremmin itse peliin ja strategioihin silloin, kun pelaat yhdessä muiden pelaajien kanssa.