Mahjong peli – parhaat vihjeet pelaamiseen

Mahjong on loppu viimein taitopeli, jossa juuri taidolla on suuri merkitys pelin lopputuloksen kannalta. Monet pitävät sitä shakkiin verrattavissa olevana taktisena pelinä, jossa viekkaus ja kokemus ratkaisee viime kädessä. Pelissä voi kehittyä paremmaksi ajan kanssa, kunhan muistaa tutkia aina aika ajoin vinkkejä ja muita taktisia kuvioita peliin liittyen.

Hyvät vinkit auttavat aloittelijoita ja jo pidemmälle ehtineitä ottamaan pelin paremmin haltuun. Näin pelaamisesta tulee nautinnollisempaa, kun pääsee pelin taktisiin kuvioihin paremmin sisälle. Mikäli olet kiinnostunut tietämään enemmän mahjongin pelaamisesta, tutustu tähän artikkeliin ja ota 9 vinkkiä mahjongin pelaamiseen haltuun.

Mahjong vinkit

Tässä 9 vinkkiä mahjongin pelaamiseen

Mahjong peli on parhaimmillaan silloin, kun tietää muutaman vinkin pelaamiseen liittyen. Vinkkien avulla sinusta tulee lähes saman tien parempi pelaaja, sillä tiedät jotain oleellisesta peliin liittyen. Mahjong on ennen kaikkea strategiapeli, jossa taktiset kuviot ja suunnittelu on tie voittoon. Parantamalla jatkuvasti omaa peliä voi päästä yhä paremmaksi pelaajaksi pelissä.

Muista aina miettiä tulevia vuoroja

Oikeastaan kaikissa strategisissa peleissä tulee ottaa huomioon se, että jokaisella vuorolla tulee pohtia myös sitä, mitä tulevilla vuoroilla tapahtuu. Tämän takia usein sanotaan, että muista olla aina askeleen edellä. Kun osaat hahmottaa sen hetkisen vuoron tapahtumat suhteessa siihen, mitä tulevilla vuoroilla tapahtuu, pystyt suunnittelemaan omaa pelaamista huomattavasti paremmin.

Esimerkiksi shakissa hyvät pelaajat erottuvat huonoista siinä, että he osaavat laskea jokaisen siirron vaikutukset monen seuraavan vuoron päähän. Jos pelaaminen perustuu vain pelkkään eri tilanteiden reagoimiseen jokaisella vuorolla, shakissa tai mahjongissa on todella vaikea tai lähes mahdotonta pärjätä pidemmällä aikavälillä.

Aina ei tarvitse hyökätä

Jos omalla vuorolla on sellainen tilanne, jossa ei ole nähtävissä välitöntä hyötyä, voi hyvinkin tehdä sellaisen liikkeen, jossa ei varsinaisesti pyritä etenemään pelissä. Hyökkäämisen ja puolustamisen lisäksi mahjongissa voi käyttää niin sanotun välivuoron, jossa pyrkii vain ylläpitämään sen hetkistä tilaa yllä.

Hyvät mahjongin pelaajat tunnistavat erilaiset tilanteet automaattisesti, jolloin pelaaminen on huomattavasti luontevampaa. Taitava pelaaja osaa valita oikean hetken hyökkäykseen tai puolustamiseen, jolloin vastustajien on vaikeampi pysyä pelissä mukana.

Sovi säännöistä ennen peliä

Perinteisen kiinalaisen mahjong-sääntöjen mukaan jokaisen pelaajan tulee pelin alussa hyväksyä käytössä olevat säännöt. Pelin säännöt ovat vaihdelleet aina ja monenlaisia variaatioita niistä on tehty jo aivan pelin kehittämisen alkuajoista lähtien. Riippuen sinun ja pelikavereiden tottumuksista ja taitotasosta, pelisäännöt kannattaa valita niihin pohjautuen.

Aloittelijat voivat ottaa mallia tutuista korttipeleistä

Varsinkin aloitteleville pelaajille mahjong saattaa todella sekavan oloinen peli. Tästä ei kannata kuitenkaan huolestua, sillä peli itsessään on todella simppeli. Suurimmat vaikeudet aloittelijoilla on yleensä pisteenlaskussa, jota voi olla vaikea ymmärtää heti alussa.

Jos haluat oppia pelaamaan mahjongia nopeasti, monet klassiset rommipelit ovat erinomaisia vaihtoehtoja. Vielä helpommin pystyt ottamaan mahjongin haltuun, mikäli olet pelannut jo aikaisemmin esimerkiksi ginirommia tai canastaa.

Pelaa mahjongia tietokoneella

Tietokoneille ja mobiililaitteille on olemassa useita eri sovelluksia, joiden avulla voi pelata mahjongia. Ne sisältävät usein oppaita ja muita työkaluja, joiden avulla pelaamista voi opetella omaan tahtiin. Sen takia varsinkin uusien pelaajien kannattaa kokeilla jotain virtuaalista mahjongia, jolloin pelin haltuun ottaminen tapahtuu huomattavasti nopeammin.

Mobiililaitteilla pelatessa on vielä se hyvä puoli, että pelin voi ottaa mukaan esimerkiksi matkareissuille. Lentokoneella tehty matka taittuu huomattavasti mukavammin silloin, kun voi samalla pelata mahjongia.

Pyri muistamaan pelimerkkien symbolit ulkoa

Mahjongin pelaaminen helpottuu huomattavasti, kun osaa kaikki pelin merkit ja symbolit siten, ettei niitä tarvitse miettiä sen enempää. Varsinkin uusien pelaajien on vaikea erottaa eri pelimerkkien symbolit toisistaan, jolloin tulee helposti virheitä varsinkin monimutkaisten strategisten liikkeiden aikana.

Parhaiten symbolit oppii ulkoa tietysti pelaamalla ja viettämällä aikaa pelin parissa. Jos olet täysin uusi pelaaja pelin parissa, silloin kannattaa käyttää aluksi vähän aikaa lukeakseen pelin sääntöjä. Vaikka tämä saattaa aluksi turhauttaa, se auttaa pelaamista huomattavasti pidemmässä juoksussa.

Avaa vähintään yksi tiili jokaisella kierroksella

Yksi tärkeimpiä muistisääntöjä mahjongiin liittyen on se, että jokaisella kierroksella tulisi pyrkiä siihen, että saa vähintään yhden parin pelimerkkejä poistettua laudalta. Tällöin pystyy välttämään tappiota huomattavasti helpommin. Lisäksi se auttaa pelaaja siinä, ettei peli päädy ratkaisemattomaan.

Pelaa mahjongin eri versioita

Pelaamalla samaa peli erilaisilla säännöillä ja asetuksilla pystyy kehittämään omaa peliä huomattavasti. Monille tuttu mahjong-pasianssi on täysin erilainen peli kuin oikea mahjong, mutta sen avulla voi tutustua esimerkiksi pelinappuloihin omaan tahtiin. Koska se on yksinpeli, sitä voi pelata milloin vain ja näin harjoitella muistamaan pelinappulat ulkoa.

Samoja symboleita sisältävien tiilien merkitys

Mahjongissa käy usein niin, että yhdellä kierroksella on mahdollista parittaa useita samoja symboleita sisältäviä pelimerkkejä. Kaikki tiiliä ei kuitenkaan kannata avata suin päin, sillä silloin pelaaminen on lähinnä onneen perustuvaa.

Sen sijaan jokaisen pelimerkin parituksen kohdalla tulee miettiä sitä, minkälaisia mahdollisuuksia se avaa pidemmällä aikavälillä. Näin pelistä tulee paljon taktisempaa, mikä on hyvän pelaajan kannalta hyvä juttu.

Muista mahjongin eri versiot

Mahjongista on tehty useita eri versioita, joissa säännöt vaihtelevat enemmän tai vähemmän. Mikäli haluat olla todellinen mahjongin mestari, sinun tulee hallita useita eri versioita pelistä. Kun pelaa samaa peliä hieman eri säännöillä, oppii paljon uudenlaisia lähestymistapoja peliin. Näin voi monipuolistaa omaa strategista osaamista, koska osaa paremmin reagoida erilaisiin tilanteisiin peleissä.

Esimerkiksi kiinalaisilla säännöillä pelattaessa onnen merkitys on huomattavasti suurempi kuin japanilaisilla. Tällä on tietysti suuri merkitys siihen, miten peliä lähestyy vaikkapa todennäköisyyksien kannalta.

Aloittelijoille enemmän tuurin perustuvat versio pelistä voi olla parempi, sillä silloin pelaajien väliset tasoerot eivät tule niin selkeästi esiin. Jos olet vasta aloittamassa pelin pelaamista, voi olla hyvä aloittaa mahjongin pelaaminen kiinalaisilla säännöillä.

Harjoitus tekee mestarin

Samoin kuin lähes kaikessa muussakin myös mahjongissa harjoittelu on kaikki kaikessa. Jos haluat kehittyä pelaajana, sinun tarvitsee harjoitella riittävästi. Lisäksi on hyvä tutustua erilaisiin strategioihin ja muihin taktiikoihin, jotta voi todella kehittyä. Hyvä erilaisten teorioiden osaaminen lisättynä riittävään harjoitteluun tekee kenestä tahansa hyvän mahjongin pelaajan.

Paras tapa alkaa harjoittelemaan peliä on yhdessä ystävien kanssa. Jos kaikki vasta aloittavat pelaamisen, taitotaso on kaikilla pelaajilla sama. Yhdessä voi tutkia pelin sääntöjä ja taktiikoita rauhassa, jolloin yhteistyöllä voi nopeuttaa pelin salojen opettelemista. Toisaalta on hyvä, jos joukossa on vähintään yksi kokeneempi pelaaja, joka voi auttaa muita pelaajia alkuun.

Yksi hyvä vaihtoehto on se, että liittyy johonkin seuraan tai järjestöön, joka on keskittynyt mahjong-peliin. Myös verkon välityksellä on helppo löytää muita sellaisia ihmisiä, joita kiinnostaa mahjongin pelaaminen. Näin pääsee osaksi yhteisöä, jossa on samanhenkisiä ihmisiä. Yleensä tällaisissa porukoissa on myös paljon kokeneita pelaajia, jotka ovat valmiita auttamaan pelin opettelussa.