Mahjong on peli, jossa hyvällä strategialla on todellakin väliä. Jos tekee yhdenkin väärän peliliikkeen, voi peli päättyä huonosti. Mahjongissa on osattava miettiä sekä omaa pelistrategiaansa että seurata muiden pelaajien liikkeitä. Tarvittaessa strategiaansa voi myös muuttaa pelin aikana. Tässä artikkelissa perehdymme yleisimpiin mahjong-peleissä käytettäviin pelistrategioihin.
Millaisella asenteella peliin kannattaa lähteä mukaan?
Mahjong on hyvää keskittymistä vaativa peli, joten on tärkeää, että tyhjennät mielesi kaikesta muusta hälystä. Nyt on siis aika kuvitella olevasi kiinalaisessa palatsissa mahjong-pelipöydän äärellä. Ei haittaa, vaikka et olisi mestari strategisissa peleissä, sillä harjoittelemalla lähes jokaisesta voi tulla mestari. Aloittelijana peliin on hyvä lähteä mukaan avoimin mielin. Kannattaa nimittäin muistaa, että mahjongissa on mukana myös onnea eli jokaisella on mahdollisuus voittoon.
Heti pelin alussa on tärkeää miettiä ensimmäisiä peliliikkeitään ja seurata muiden pelaajien etenemistä. Parhaat pelikädet luodaankin jo heti alussa. Voit päätellä hyvin paljon siitä, millaisia tiiliä muut pelaajat nostavat pöydältä. Pelissä on mukana vain kolmenlaisia tiiliä; kolikoita, bambuja ja waneja eli kirjaimia. Tutustu siis huolella kaikkiin pelin 144 tiileen. Olemalla tarkkana koko pelin ajan ja ymmärtämällä pelin säännöt hyvin voit saada strategisia etuaskelia muihin pelaajiin verrattuna.
Tee itsellesi valmis suunnitelma
Pelin alussa kaikille pelaajille jaetaan tietty määrä tiiliä, joiden perusteella jokainen pelaaja pystyy tekemään itselleen sopivan pelistrategian. Kuten jokainen pelimestari tietää, mahjong on peli, jossa on hyvä tietää useampia peliliikkeitä etukäteen. Vertaa siis pelikädessäsi olevia tiiliä tarkkaan pelipöydän tiiliin. Ole aina myös valmiina tilanteisiin, jossa toinen pelaaja nappaa haluamasi tiilen ennen sinua. Mieti siis jokaisella kierroksella valmiiksi useampia pelivaihtoehtoja.
Suunnitelman tavoitteena on luoda mahdollisimman hyvä pelikäsi. On tärkeää olla perillä vähintäänkin siitä, mihin suuntaan pelissä haluaa mennä. Taitavat pelaajat osaavat myös huijata vastustajia bluffaamalla. Mieti siis tarkkaan, millaisia tiiliä nappaat pelikäteesi ja mitkä tiilet jätät tarkoituksella nostamatta. Sinulla ei ole kiirettä mihinkään!
Älä kuitenkaan jää kiinni alkuperäiseen strategiaasi
Mahjong on monitasoinen peli, jossa on miljoonia erilaisia strategiamahdollisuuksia. Pelitilanne voi muuttua pelin aikana, jolloin voi olla hyvä idea muuttaa strategiaansa hieman. Jos pelikäden muodostaminen tietyistä tiilistä ei onnistukaan, voi siirtyä toisiin tiiliin. On hyvä muistaa, ettei aina voi vaikuttaa siihen, millaisia tiiliä pelikäteensä onnistuu saamaan.
Pelistrategian vaihtamisessa hyvä puoli on siinäkin, että muut pelaajat eivät ole enää perillä strategiastasi. Tarkkaavaisimmat vastustajat osaavat nimittäin arvioida muiden pelaajien pelikäsiä heidän nostamiensa tiilien perusteella. Tärkeintä on kuitenkin se, että olet itse edelleen kartalla siitä, millaisen pelikäden haluat muodostaa. Pelin aikana ei pitäisi olla tilannetta, jossa et itsekään tiedä, mitä pitäisi tehdä. Satunnainen tiilien nostaminen kasvattaa ainoastaan mahdollisuuksiasi häviöön.
Kiinnitä huomio vapaisiin tiiliin
Pelin alussa tiiliä nostetaan pelipöydältä sokkona, joten pelaaja ei voi ollenkaan tietää, millaisen tiilen hän nappaa käteensä. Nostaessaan tiilin pelaajan pitää kuitenkin heittää yksi tiili kädestään pois. Koska nämä poisheitetyt tiilet ovat vapaasti saatavilla, pelaa moni mieluusti juuri näillä tiilillä. Ne luovat mahdollisuuden sekä saada haluttuja tiiliä pelikäteensä että bluffata muita pelaajia.
Vapaiden tiilien avulla voit yhdistellä arvojärjestyksen korkeimpia tiiliä, joille voi olla hieman vaikeampi löytää paria. Tämä johtuu siitä, että kaksi tiiliä pystyy yhdistämään vain silloin, kun vähintään tiilen yhdellä puolella on tyhjä väli. Näin vältyt tilanteelta, jossa et pystykään muodostamaan voittokättä, kun yksi pelitiili on ansassa.
Älä paljasta muille pelaajille liikaa pelikädestäsi
Kun nostat vapaita tiiliä, on kuitenkin tärkeää olla tarkkana. Vastustajat pystyvät nimittäin päättelemään paljon sillä perusteella, millaisia tiiliä nostat pelipöydältä. Tämä pätee erityisesti pelin alkuvaiheisiin, jolloin jokainen vielä pohtii omaa pelistrategiaansa. Älä siis nosta muiden pelaajien poisheitettyjä tiiliä täysin sokkona heti ensimmäisellä pelikierroksella. Se paljastaa sekä sinun pelistrategiasi että kokemattomuutesi, jota vastustajat voivat käyttää hyväkseen pelin aikana.
Mahjongissa on mukana 144 erilaista tiiltä, joten pelin alussa ei kannata olla liian huolissaan siitä, ettei saisi käteensä haluamaansa pelitiiltä. Joskus voi siis olla parempi jättää tiili nostamatta, mikäli ei halua paljastaa vastustajille liikaa pelikädestään. Tämä voi nimittäin kostautua myöhemmin, kun muut pelaajat estävät pelistrategiasi toteuttamisen. Mitä hyötyä strategiasta on, kun sitä ei edes pysty hyödyntämään huonon peliliikkeen vuoksi?
Pelikädessä on aina hyvä olla ainakin yksi pari
Mahjongissa tiilipareilla on tärkeä rooli, sillä ne toimivat sekä tärkeimpien pelikäsien pohjana että itsenäisinä pelikäsinä. Pari tarkoittaa siis kahta samanlaista tiiltä, joista pelaajan kannattaa aina pitää kiinni. Myöhemmin pelikäteen voi lisätä kolmannen tiilen, jolloin kädestä muodostuu peng. Peng on yleisin parhaan pelikäden eli mahjongin muodostamiseen käytettävistä yhdistelmistä. Mahjongissa on nimittäin neljä tiilisarjaa sekä pari.
Halutessaan pelaaja voi muodostaa tiiliparin perusteella myös neljän tiilin sarjan eli kongin. Tästä tiiliyhdistelmästä saa toki enemmän pisteitä, mutta se voi olla kuitenkin riskialtista. Pelaajalla pitää nimittäin olla kädessään tietty määrä tiiliä ja kongin muodostaminen voi pilata suunnitelmat mahjong-pelikäden muodostamisesta.
Vältä turhia aukkoja tiilien välillä
Pelin aikana on tärkeää myös kiinnittää huomiota pelitiilien yhdistelyyn. Aloittelijat yhdistelevät tiiliä jo pelin aikana edessään, joka voi valitettavasti paljastaa vastustajille pelistrategiasi. Toki harjoittelukierroksilla näin voi vielä tehdä, mutta tositoimissa on parempi olla hieman varovaisempi.
Paljon parempi vaihtoehto on yhdistellä tiiliä yhdessä rivissä, jolloin kukaan ei pysty arvaamaan pelikättäsi aukkojen perusteella. Tämä saattaa tehdä omasta pelaamisestasi haastavampaa, mutta ainakaan muodostamasi peliparit ja sarjat eivät paljastu vastustajillesi.
Ole vielä pelin lopussakin tarkkana
Mahjong-pelin loppuvaiheilla moni pelaaja tajuaa, että aika alkaa käydä vähiin. Tällöin osa saattaa alkaa tekemään hieman typeriäkin päätöksiä, joista sinä voit hyötyä. Seuraa sitä, millaisia tiiliä vastustajat heittävät pois. Osa pelaajista saattaa nimittäin huomata, etteivät he tarvitsekaan tiettyjä tiiliä pelikätensä muodostamiseen. Jos olet onnekas, voit täydentää pelikättäsi muiden poisheitetyillä tiilillä.
Vältä siis hermostumista pelin loppuvaiheilla, vaan pelaa mieluummin varman päälle. Vaikka pelitilanne muuttuisi ja se vaikuttaisi omaan menestykseesi, yritä pitää pokerinaama. Mahjongissa moni seuraa nimittäin myös vastustajien kehon kieltä, jonka perusteella pystyy arvioimaan, miten kiperässä tilanteessa kukakin on. Pysy siis hereillä ja rauhallisena koko ajan, sillä se voi siivittää matkaasi voittoa kohti.
Harjoittelu tekee mestarin
Osa on parempia strategisissa peleissä kuin toiset, mutta on selvää, että harjoittelu tekee mestarin. Mahjongia pystyy nykyään harjoittelemaan sekä perinteisen lautapelin muodossa että nettipelinä. Ennen kuin aloitat pelaamisen vakavissasi, on siis hyvä harjoitella pelaamista tarpeeksi. Jos ei harjoittele, ei ole valmis yllättäviin tilanteisiin, joita saattaa kohdata pelin kuluessa.
Mitä enemmän mahjongia pelaa, sitä helpompaa on luoda itselleen pelistrategia ja kiinnittää huomiota muiden pelaajien liikkeisiin. Ajan myötä oppii olemaan myös kärsivällisempi, jota tarvitaan mahjongin kaltaisessa päättelykykyä vaativassa pelissä.
Yhteenveto
Mahjongissa paras pelistrategia on siis miettiä tarkkaan tulevia peliliikkeitään ja päättämällä suunnitelmansa jo etukäteen. Strategiaansa pitää olla valmis myös vaihtamaan pelin aikana. Tärkeintä on, että pitää hauskaa ja viihtyy mahjongin parissa.