Spiderpasianssi

Spiderpasianssi

Spiderpasianssi on yksi suosituimmista ja haastavimmista pasiansseista. Tässä kiehtovassa yksinpelissä pelaaja rakentaa kahdeksan samaa maata olevaa sarjaa kuninkaasta ässään. Peli saakin nimensä kahdeksasta sarjasta, jotka muistuttavat hämähäkin jalkoja. Spiderpasianssi vaatii strategiaa, kärsivällisyyttä, tarkkaa harkintaa sekä ripauksen onnea.

Kuinka Spiderpasianssia pelataan?

Spiderpasianssin pelaaminen on simppeliä, mutta vaatii kuitenkin hieman harjoittelua. Peli alkaa 10 pinon asettelulla, joihin tulee yhteensä 54 korttia. Loput 50 korttia muodostavat käsipakan, josta nostetaan lisää kortteja pelin edetessä. Tätä peliä pelataan siis kahdella perinteisellä korttipakalla.

Tavoitteena on järjestää kortit maittain laskevaan järjestykseen kuninkaasta ässään. Valmiit sarjat siirretään pois pelistä ja tätä jatketaan, kunnes peli on saatu läpi – tai kun se on jäänyt jumiin ja päättynyt tappioon. Spiderpasianssi on siitä hauska peli, että sitä voidaan pelata erilaisilla vaikeustasoilla.

Pasianssi on hauska ja haastava yksinpeli, joka tarjoaa viihdettä vaikkapa rauhallisiin koti-iltoihin. Jos saat tämän pelin läpi, haluat ehkä kokeilla myös muita suosittuja pasiansseja. Tutustu muihin pasianssi peleihin täällä, jos haluat saada hieman vaihtelua pelikertojen väliin.

Spiderpasianssi säännöt

Spiderpasianssin säännöt ovat suhteellisen helpot. Kun pelipöytä on rakennettu, lähdetään siirtämään kortteja. Niitä voidaan järjestellä numerojärjestykseen maasta riippumatta, jotta saadaan vapautettua uusia kortteja peliin. Kokonaisia sarjoja voi siirtää kuitenkin vain, jos ne ovat kaikki samaa maata. Tyhjäksi jääneisiin paikkoihin voidaan siirtää mitä tahansa kortteja, ja nämä ovatkin usein avuliaita paikkoja pelin etenemisen kannalta. Kun samaa maata oleva sarja on valmis, se siirretään pois pelistä.

Käsipakan kortteja voidaan ottaa mukaan peliin silloin, kun mahdollisia siirtoja ei ole enää tehtävänä. Niiden pelaamista kannattaa kuitenkin miettiä tarkasti, sillä käsipakasta on käännettävä aina kymmenen korttia kerrallaan – yksi jokaisen pinon päälle.

Pelin eteneminen

Peli alkaa korttien jakamisella kymmeneen pinoon niin, että ensimmäisellä neljällä rivillä on kuusi korttia ja muilla riveillä viisi korttia. Pinon päällimmäiset kortit asetetaan kuvapuoli ylöspäin, ja niiden alle jääviä kortteja voidaan kääntää peliin sitä mukaa kun niitä vapautuu. Loput kortit jätetään käsipakaksi. Kun muodostelma on valmis, lähdetään järjestelemään kortteja. Jos siirtoja ei ole mahdollista tehdä, pelaaja jakaa käsipakasta yhden kortin jokaiseen pinoon. Tämä tuo peliin uusia mahdollisuuksia ja myös haasteita.

Peli jatkuu, kunnes kaikki kahdeksan samaa maata olevaa sarjaa on saatu valmiiksi ja siirrettyä pois pelialustalta. Tällöin pasianssi on saatu läpi. Peli voi kuitenkin myös päättyä tappioon, mikäli pelaaja jää jumiin eikä voi enää edetä pelissä.

Kuinka läpäisen Spiderpasinassin?

Spiderpasianssin läpäiseminen vaatii taitoa, strategiaa sekä kärsivällisyyttä. Keskity rakentamaan pitkiä samaa maata olevia sarjoja ja pyri luomaan tyhjiä paikkoja pelialustalle – näistä on hyötyä korttien siirtelyssä. Mieti siirtojasi tarkkaan ja pyri suunnittelemaan niitä aina muutama siirto eteenpäin.

Todennäköisyydet

Todennäköisyys voittoon riippuu pelatusta vaikeustasosta. Helpoimman tason (yksi maa) läpäisemisen todennäköisyys on noin 90 %. Kahdella maalla (keskivaikea taso) pelattuna voiton todennäköisyys on puolestaan 30-50 %. Kun lähdetään pelaamaan sitä kaikista haastavinta versiota kaikilla korttipakan mailla, tipahtaa todennäköisyys 5-10 %. Mitä enemmän maita, sitä hankalammaksi peli menee.

Vinkit pelaamiseen

No, mutta miten tässä pelissä sitten voisi kehittyä? Tässä on muutama avulias niksi, joiden avulla voit parantaa peliäsi huomattavasti:

  1. Pyri luomaan tyhjiä paikkoja aina kun mahdollista.
  2. Keskity rakentamaan samaa maata olevia sarjoja.
  3. Vältä korttien turhaa siirtelyä.
  4. Harkitse siirtoja tarkasti ja pyri miettimään aina pari siirtoa eteenpäin.
  5. Älä jaa uutta korttiriviä, ellei se ole pakollista. Tämä saattaa nimittäin turhaan tukkia mahdolliset siirrot. Muista, että käsipakkaa käytettäessä jaetaan aina kymmenen korttia kerralla.

Spiderpasianssi vaatii taitoa, ja sen parissa kehittyy ajan kanssa. Älä siis turhaudu heti ensimmäisellä kerralla, sillä muutaman pelikerran jälkeen alat varmasti hahmottamaan, mitkä siirrot ovat hyviä, ja mitä tulisi välttää.

Mitä tehdä, jos mikään kortti ei sovi?

Jos yksikään kortti ei vaikuta enää sopivan, ja koko käsipakka on pelattu, käy asetelma vielä kertaalleen läpi – ehkäpä joku siirto jäi huomaamatta. Jos tämäkään ei tuo uusia mahdollisuuksia, on aika laittaa pillit pussiin, sillä peli on hävitty.

Näin lasketaan pisteet

Kun pelataan tietokoneella, spiderpasianssissa lasketaan yleensä pisteitä. Pisteytys toki vaihtelee hieman eri versioiden välillä, mutta yleisesti peli alkaa 500 pisteellä. Jokainen tekemäsi siirto vähentää yhden pisteen, ja jokainen valmis sarja puolestaan kasvattaa pistepottia sadalla. Mitä nopeammin saat pelin läpi, sitä enemmän pisteitä saat.

Fyysisellä korttipakalla pelattaessa pelaajat kuitenkaan harvemmin laskevat pisteitä, vaan keskittyvät siihen, meneekö pasianssi läpi vai ei. Pelata voi kuitenkin molemmilla tavoilla, riippuen siitä, mikä tuntuu itselle oikealta ratkaisulta.

Voit muuttaa vaikeustasoa

Spiderpasianssin vetovoima piilee sen muuntuvuudessa. Tässä pelissä voidaan nimittäin muuttaa vaikeustasoa. Helpossa variaatiossa pelataan vain yhdellä maalla, mikä auttaa huomattavasti sarjojen rakentamista. Keskivaikeassa tasossa mukana on kaksi eri maata, ja vaikeassa tasossa pelataan puolestaan kaikilla korttipakan mailla. Olitpa sitten vasta-alkaja tai kokenut konkari, spiderpasianssi tarjoaa sopivan muunnelman kaikkien tarpeisiin.

Spiderpasianssin variaatiot

Spiderpasianssin erilaiset variaatiot koskevat lähinnä yllämainittuja vaikeustasoja. Nämä tekevät pelistä todella muuntuvan ja jännittävän. Voit aloittaa ja harjoitella helpolla tasolla ja nousta vaihe vaiheelta ylöspäin, kunnes olet saavuttanut sen kaikista haasteellisimman tason.

Pelaa netissä

Spiderpasianssin pelaaminen onnistuu fyysisillä korteilla sekä tietokoneella. Nykyään tämä suosittu korttipeli löytyy myös netistä, ja tarjolla onkin lukuisia erilaisia vaihtoehtoja sen pelaamiseen. Nettipelien myötä tämän ja muiden pasianssien pelaaminen on helpottunut huomattavasti, ja mobiililaitteiden ansiosta niihin päästään käsiksi ajasta ja paikasta riippumatta. Jos peli-into iskee siis vaikkapa ruuhkabussissa, ei hätää! Mene vain mobiiliselaimeen ja etsi itseäsi miellyttävä pelialusta.

Yhteenveto

Spider on kiehtova ja haastava pasianssipeli, joka tarjoaa lukuisia strategisia mahdollisuuksia. Olipa kyseessä sitten aloittelija tai kokenut peluri, tämä yksinpeli tarjoaa jokaiselle jotakin, kiitos sen muuntuvien vaikeustasojen. Pelin hallitseminen vaatii kärsivällisyyttä ja taitoa, vaikka onneakin tulisi kuitenkin olla matkassa. Joten seuraavan kerran kun kaipaat hyvää aivojumppaa, kannattaa testata spiderpasianssia – saatat yllättyä, kuinka koukuttavaksi se voi osoittautua!